В ПАМЕТ НА ОТЕЦ МИХАИЛ ДОБРОМИРОВ

„Помнете вашите Отци,
Които ви възвестиха Божието слово,
и имайки пред очи завършека на техния живот,
подражавайте на вярата им.” Евр. 13, 7
На 21 май, миналият понеделник, на едно от възловите и най-оживени места в нашия квартал- Автогарата, бе поставена и благословена паметна плоча в чест на Свещеник Михаил Добромиров (Райков). Той е роден през 1692 год. в Калъчлий (Ген. Николаево), става първия местен свещеник и получава задача да ръководи Мисията в Южна България (Софийско-Пловдивската Епархия) и изпълнява тази дейност именно от родното си село. Обезглавен е в Одрин от турците през 1738 с обвинението, че е шпионин на Австрия. (Повече исторически данни за него можете да намерите в сайта в отдел „История”)
Тази отдавна зародила се идея, още по времето, когато монс. Йовко Пищийски служеше като енорист в Секирово, цели да запознае нашите съграждани с личността и делото на Отец Михаил, който до скоро беше само едно сравнително ново и непознато име на най-дългия булевард в град Раковски.
Материалното изпълнение стана възможно благодарение на средствата заделени от Община Раковски по решение на Кмета г-н Иван Антонов.
Особено значение на събитието предаде и присъствието на Проф. Божидар Димитров, който в увлекателна беседа състояла се в Читалището върху историята на Католическата общност в България, отреди широко място на фигурата на Михаил Добромиров.

Публикувано в Празници. Постоянна връзка.

Leave a Reply