ЕДНА НЕОБИКНОВЕННА НОЩ


В нощта на сряда срещу четвъртък в Енорията се състоя бдение, организирано от сестрите и младежите. То се явява едни важен момент от общата ни подготовка за Годината на Вярата, която ще започне през октомври по воля на Светия Отец, папа Бенедикт.
Вълнуващото бдение започна в 21 часа с програма изпълнена с молитви, изразителни танци и жестове, преливащи от християнска символика. То завърши с тържествено излагане на Светото Причастие. Исус остана до сутринта върху олтара в църквата, където непрекъснато се сменяха групи от младежи, които, като в един своеобразен Евхаристичен караул, прекарваха часове на Обожаване в тишина. Междувременно, другите участници изживяваха останалите етапи на бдението- филмът „Човекът станал папа”- разказващ за фигурата на Блажения Иван Павел II – великия свидетел на вярата и приятел на младежта. След това, в сърцето на нощта бе запален огън – знак на вярата, която осветлява и стопля тъмнината на живота и тогава всички подновихме кръщелните си обещания. Пак около огъня чухме свидетелствата на сестра Елка – за отговора на своето звание от Бога, и на Иво и неговата вяра изразявана чрез иконописта, която задълбочено изучава като едно Богословие на цветовете. Едно такова преживяване не можеше да мине без Мария! С наближаването на утрото измолихме радостните тайни на Светата Броеница, която завършихме с влизането си в църквата, където, след утринната молитва на Църквата получихме Тържествения Евхаристичен Благослов. Светата Литургия беше венеца на тази необикновена лятна нощ. Празника на Света Тереза Бенедикта на Кръста- Едит Щайн бе поредното силно послание на вярата.
Постепенно стотиците светлинки от свещите, осветявали дискретно нощта догаряха, но всички долавяхме как след това бдение пламъкът на вярата грее по-ярко в нашите сърца.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply