„От главата до краката. Постното време между пепел и вода”,

Скъпи приятели, тези дни на започналия пост, и ние изживяваме всичко заобикалящо нашия Свет Отец. Днес със сълзи на очите слушахме неговото вълнуващо и дълбоко свидетелство за Втория Ватикански Събор пред римските свещеници.

С началото на покаятелното време, т.е. от вчера, започнах да превеждам една малка книжка съдържаща писмата именно за постния период на Дон Тонино Белло. Той е един Епископ от южна Италия, който почина преди десетина години покосен от рак. Един наистина свет Пастир! Обичан, слушан, търсен, понякога и неудобен. Един Пророк на Мира в нашето съвремие. Скромен. Подписваше се Дон Тонино (обикновено към Епископите се обръщаме с Монсиньор, а той предпочиташе това „Дон” с което италианците се обръщат към своите обикновени енорийски свещеници) и носеше на гърдите си най-прост дървен кръст. Прегръщаше всички- старци, деца, безработни, наркомани- всички, както би направил Исус.

Сборника се нарича „От главата до краката. Постното време между пепел и вода”, позовавайки се на литургичните знаци на пепелта- знак на покаяние, с който и ние започнахме постите и с водата- с която ще завършим на Велики четвъртък, знак на служение на нуждаещия се. Превеждайки точно днес първото писмо „Краката на Петър” видях една специална връзка с днешния Петър- Бенедикт и нас, неговите синове и дъщери. Наистина, дон Тонино е писал тези свои мисли през деветдесетте години, имайки предвид другия голям- Иван Павел. За това си позволявам да използвам сайта на нашата Енория за да ви предам този текст, за ви помогне, ако желаете, да намерите чувствата си в този специален момент.

Нали и вие вече усещате в сърцата си, колко е радостна мисълта, че ще имаме в Бенедикт XVI, вече не един Свет Отец (татко), а един Свет и Добър Дядо, който всеки ден в мир и тишина ще се моли за нас!

                                                                                Отец Димитър

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply