НЕПОДАДЕНАТА РЪКА

Малък личен коментар на отец Димитър върху спекулирания от медиите „жест на неуважение” към почетния папа Бенедикт от страна на немския Епископат при Апостолическото посещение на родината му на 22. 09. 2011.

Христос Възкръсна!
Позволявам си, да споделя моето мнение по отношение на тиражираното в някои медии „унижение към папа Бенедикт XVI от страна на неговите кардинали”. Говоря с цялото си искрено уважение към журналистите, на които от сърце благодаря за изявения интерес към събитията заобикалящи Църквата ни, но явно и самите те понякога биват подведени от някои техни злонамерени колеги, които настоятелно търсят под вола теле. Леко им търсене!
Признавам, че и аз чувайки и виждайки за пръв път материала в новинарската емисия приех, че е  имало подобно „неуважение” към вече Почетния папа и го коментирах с огорчение с приятели. Но когато гледах по- задълбочено кадрите в  You Tube, видях, че нещата далеч не стоят така.
Първото, което забелязах е, че въпросния материал съвсем не е „ не показван до сега”, както твърдяха в новините. Както при всяко папско пътуване, отделните моменти, включително и въпросния, се излъчват пряко  от CTV (ватикански телевизионен  център)  чрез поне няколко телевизионни канала като TV2000 и Telepace, които аз самия постоянно гледам чрез сателита. Самите кадри публикувани в мрежата са на полски телевизионен канал, също предавани директно.
На откъса се вижда как първия „обърнал рамене на папата” е не друг, а кардинал Тарчизио Бертоне, самия Държавен секретар на Ватикана, който е лично от него поставен на този най-висок пост и винаги му е бил, и е и сега, след „оттеглянето” негова истинска упора и доверен приятел!!!
Всъщност това е една протоколна сцена, в която папата като гост представя посочвайки с ръка на домакина, в случая на Германския президент Кристиан Вулф ( и той понастоящем вече не заемащ този пост), представилите своята свита състояща се от  кардинали, между които Валтер Каспер и неговия наследник Курт Кох (назначен също лично от папа Бенедикт)  епископи и други духовници, включително и групата на церемониерите му  и личния му секретар, които, го придружават при всяко пътуване, както и група немски епископи, между които и този на Берлин- кардинал Вьолки. По- голяма част от тях видимо радушно кимват, дори и някои, без това да е особено уместно в случая, боязливо хващат сочещата ръка на папата. За да е по-ясна ситуацията, нека си представим, че ние  водим една група наши приятели при някоя важна особа и посочвайки ги за запознанство, те да захванат  да се ръкуват с нас и да ни показват любезности!? Толкова видимо естествено е прелатите предвождани от папата да покажат уважение към президента Вулф, което разбира се, че изобщо, ама изобщо не означава липсата на такова към прекият им началник!!
Нормално е личността на Светия отец да не бъде винаги и навсякъде радостно приемана. Та самият Исус не е приет! Нормално е Епископа на Рим да бъде критикуван дори и от църковни личности, дори и от неговите колеги и сънародници- по принцип все образовани, възпитани и сдържани  в емоциите люде. Защо не?!  Но случая от Германия, просто не е това, за което някои се опиха да ни го представят. Нека даваме повече енергия и сили в търсенето на доброто. Има нужда от това.
Публикувано в Други. Постоянна връзка.

Leave a Reply