Една добра новина

На фона на страшните картини и изживявания, които ежедневно двадесет и първи век ни предлага, бихме могли да определим изживяването от нас  в енория „ Пресвето сърце Исусово” ,  Раковски  в периода 08. – 12. 2013г. само като една различна реалност. През лятото в малкото пловдивско градче, децата се срещат за да учат, творят и играят заедно в двора ан енорийската църква. Ето защо всеки ден 150 детски усмивки радваха всички. Провежда се т. нар „детско лято”. Всяка сутрин децата от енорията пристигат  в ранни зори изпълненени с типичният за тях ентосиазъм и нетърпение. Енорийският свещеник, отец Димитър Димитров, или някоя от сестрите мисионерки на Пресветото сърце Исусово,  (с. Елка и с. Боряна) представяха на малките християни историята на един от приятелите на Исус – св. Петър, Св. Павел, св. Мария Горети, св. Максимилия, св. Йоан Златноуст и др. Неземните подвизи на светците заинтригуваха винаги и всички.  След крадката беседа следваха  образователни и занимателни игри.  Освен да играят и учат заедно, децата се разделяха на групи според интересите си и заедно с аниматорите от енорията творяха красиви и интересни неща ( рисунки, мозаийки и глинени статуетки са само малка част от нещата, които малчуганите от Генерал – Николаево изработват).

Всички тези приятни изживявания несъмнено създават незабравими емоции у децата. Почти всяка седмица, част от голямата група, заедно със енорийският свещеник и сестрите пътува до различна и желана от тях дестинация  – Хисаря, Родопите, Панагюрище и др. Организитат се малки спорти състезания и велопоходи от различни красиви местности.  Така лятната ваканция несъмнено се превръща в незабравим спомен.

Детското лято продължава до обяд, но за наша  изненада, към четири следобяд голяма част от децата се завръщат в енорията, за уроци по китара със с. Елка Станева.  Сред кратка пауза следва молене на св. Броеница и вечерна молитва, в които взимат участие на малък брой деца.

Всички тези красиви моменти са нещо нормално за утрудените жители на малкото градче Раковски, но за нас гостите, са нещо незабравимо и уникално. Колко би, било хубаво ако всички деца на България се срещат в храмовете за игри и беседи… Каква радост за всички ни ще да е, ако във двора на всяка енория играят стотина малки приятели..  След такива красиви моменти надеждите ни за България са повече и повече…  а „новото небе и новата земя” ни се струват все по близо…

Мирослав Михайлов

Енория „св. св. Кирил и Методий” Свищов

ВЪЗПИТАНИЕ ЗА ДАВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ!

РИБОЛОВ!

РИСУНКА НА АСФАЛТ!

ПУКНИ БАЛОНИТЕ!

ПРИНАСЯНЕ НА МАКАРОНИ!

МОЛИ СЕ И ТРУДИ СЕ!

НА БАСЕЙН!

СРЕД РОДОПСКАТА ПРИРОДА!

ДЕВА МАРИЯ В СЪРЦЕТО НА ПЛАНИНАТА!

ХРАМ „СВЕТИ ДУХ“-гр. ПЛОВДИВ

ХВАЛЕН СИ, ГОСПОДИ МОЙ!

Публикувано в Забавление. Постоянна връзка.

Leave a Reply