Раковски събра католици от цяла България на среща

Раковски посрещна вярващи от цяла България за първата по рода си национална среща на католиците под надслов „Яки във вярата”. Срещата започна на 06.09.2013 г. в църквата „Свети Архангел Михаил” в кв. Секирово в присъствието на папския нунций монс. Януариуш Болонек, където отец Румен, енорийски свещеник, приветства гостите с добре дошли и говори за мисията да следваме Христос и да практикуваме вярата си. Следващата част от програмата беше молитва в гробищния парк в Генерал Николаево за нашите покойни Пастири и верни, които са наши предшественици в живота и вярата.

Тържествената литургия за откриване на срещата беше отслужена в църквата „Пресвето Сърце Исусово” в Генерал Николаево от монс. Георги Йовчев в съслужение със свещеници от трите епархии.

В духовно-артистичната програма, предвидена да се реализира след литургията, беше представен развоя на католическата вяра в България от ХVІІ век до наши дни, в този аспект бе прожектиран и специално подготвен за целта документален филм. Представители на различни енории от трите диоцеза в България показаха с различни умения и изразни средства радостта си от това да са християни католици.

Важен момент от духовно-артистичната програма беше бдението пред пещерата на Дева Мария от Лурд, където всички се обединихме в молитва за мир в Сирия, утвърждавайки мира в собствените си сърца, защото, както казва Папа Франциск, мирът започва от всяко човешко сърце.

През нощта участниците в срещата бяха събрани около огромен пламтящ огън, който запали в сърцата им искрите на любовта, мира и доброто.

На следващия ден, 07.09.2013 г., кулминационна точка от срещата бе тържествената литургия, отслужена от монс. Георги Йовчев в присъствието на монс. Петко Христов и свещеници от всички епархии. Силен момент беше подновяването на кръщелните обещания, където всеки участник получи свещ с логото на годината на вярата.

Всички останаха изпълнени с божествената благодат на споделената вяра, молитва и общение, отнасяйки със себе си мисията да бъдат нови евангелизатори в света на днешните предизвикателства и противоречия.

Пожелаваме си зарядът на тази среща да даде своите плодове за утвърждаването ни във вярата и постоянство в надеждата и любовта.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply