Жива Пещера в помощ на бежанците от Сирия

В деня, в който честваме празника на Свети Стефан, първият мъченик на вярата, беше организирана Жива Пещера от децата. По време на обиколката, малките герои, пресъздаващи Рождеството на Исус, последвани от младежи и по-възрастни, посетиха местата в града ни, на които са разположени статуи на Дева Мария и Исус Христос.

Пред всяка статуя имаше кратък момент на молитва и песни, с които се изрази съпричастността към бежанците от Сирия и към всички жертви на войните, несправедливостта и човешкия егоизъм. Благодарение на тази обиколка средствата, които се събраха,  ще бъдат предоставени за помощ на бежанците.

Събраните се верни получиха силното християнско послание. Раждането на Исус е празник на доверието и на надеждата, която преодолява несигурността и несправедливостта.

Нека в това време, когато се роди Спасителят, да отворим сърцата си и да продължим да се молим за мир и разбирателство по света.

Съзерцавайки радостно Тайната на Божието Рождество ние можем да извелчем две послания: Първото е, че Божието Рождение ни разкрива образа му, не като някой който бе горе и доминираше над вселената, но като Онзи, който се принижава, слиза на земята като малък, беден, което значи че да бъдем подобни не трябва да бъдем над другите, напротив – трябва да се принижим, да служим да станем малки и бедни с бедните.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply