Великото пасхално тридневие

Великото пасхално тридневие след което премина в Обожаване на Светия кръст и проповед от отец Йовко Пищийски за обичта към Кръста Христов. След символичното  сваляне на Исус от кръста беше оставено мъртвото  Му тяло за поклонение.  Поради неблагоприятното време  предвиденият Кръстен път на открито се осъществи в църквата.

Великото нощно бдение започна в 20 ч. с четене на четива от Стария завет. Всичко беше потънало в тъмнина, докато  свещениците не внесоха Пасхалната свещ,  от свещичка на свещичка нейната светлина се разпространи в цялата църква.
С Литания към всички светци започна и освещаването на новата Кръщелна купел, в която отец  Димитър кръсти трима катекумени, а след това заедно подновихме  кръщелните си обещания.
По думите на  Негово светейшество Папа Франциск трябва да търсим Възкръсналия Христос в периферията – в лицето на бедния, отхвърления, в болния, там ще го срещнем. На Тържествената Пасхална Литургия в препълнения храм, чрез проповедта на  отец Димитър размислихме върху евангелския текст, който разказва за Възкресението. На края на проповедта той разказа и историята на сестра Мириам , ливанската монахиня с прекрасния глас, която по време на войната в Ливан при една бомбардировка връща вярата на една майка, прегърнала своя мъртъв 17-годишен син, плачеща и проклинаща всичко и всички наоколо, дори и Бог. Сестра  Мириам се доближава и виждайки я, отчаяната майка я моли да изпее една песен за нейния син. Монахинята запяла един псалм и когато свършила майката вече била спокойна, проклятията заглъхнали, а в сърцето си вече чувствала прошката.  Ето как красотата, която ни дава Христос може да ни даде сили да преодолеем дори и най-голямото отчаяние, падение и криза. Нека се доверим на този глас на Христа, и на Майката, която беше неотлъчно до него – Дева Мария.

Публикувано в Празници. Постоянна връзка.

Leave a Reply