БЛАГОСЛАВЯНЕ НА КРЪСТА В ЧЕСТ НА МЪЧЕНИЦИТЕ 14.09.2014- КРЪСТОВДЕН

Трогателни думи отправени от отец Димитър към Епископът на нашата епархия монс. Георги Йовчев, свещениците и божият народ в памет на Свещеник Флавиан Манкин, Гено Буров и Рафаел Пеев, загинали на това място бранейки нашата Вяра.

„Ваше високопреосвещенство, преподобни отци и сестри, общественици, скъпа баба Джинка и роднини, скъпи верни,

Днес честваме Въздвижението на Светия кръст Господен, около който, величествено издигнат тук, ние сме събрани. С този кръст искаме да възпоменем мъченическия подвиг на О. Флавиан Манкин, Гено Буров и Рафаил Пеев, които преди 70 год. през октомври на 1944 бяха зверски усмъртени и телата им скверно захвърлени на това място. Той е и в памет на всички тези свидни жертви на нашата малка Католическа Общност в България, която получи Благодатта да се увенчае със славния венец на мъченичеството, както и на онези многобройни наши братя и сестри във вярата – православни свещеници, евангелистки пастори и техните верни, които в годините на войнстващия атеизъм, в омраза към християнството, бяха призвани да дадат най-възвишеното свидетелство-проливане на собствената си кръв.

Кръстът на Христа е знак и на драмата на страданието и смъртта както и трофей на победата и вечния живот във възкресението и ние твърдо вярваме, че нашите мъченици са истински участници и в едното и в другото. Той-кръстът се възвисява днес на брега на реката-символ на кръщението, енергия и необратим живот. Да буйните води на Стряма отнесоха телата на нашите смирени герои, но не и с помена, който и до днес навяват шумящите речни вълни.
Към кръста с вяра ще поглеждаме, просейки от Бога светлина и закрила, преминавайки ежедневно по моста забързани по нашия път.
На днешния ден- 14 септември си спомняме и за трагичната гибел на други двама свещеници- съселяни, съученици и събратя капуцини на Отец Флавиан- Отец Йосиф Търновалийски и Отец Тимотей Зайков. Не можем да не споменем и четвъртия техен съученик- Отец Фортунат Бакалски от Дуванли, който, също призван към мъченичеството, поведен от милиционерите запя „Тебе, Боже, хвалим”!
На всички наши покойници нека Бог даде вечния живот!
И на нас, които тук с вяра се събрахме, и на тези, които ни помогнаха в това дело, нека даде мир, здраве и спасение“!

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply