ТРИДНИЦА-ДУХОВНИ УПРАЖНЕНИЯ 2015 год.

Тридницата, като период на засилена духовна подготовка за Възкресение Христово и тази година даде възможност на много хора да се замислят върху своя живот и вяра, да преоткрият Бог и да Му поискат прошка в Светата изповед.

За проповедник беше поканен отец Ярослав, млад свещеник францисканец-конвентуалец от енория „Дева Мария от Фатима” в град Плевен.  В своите проповеди отец Ярослав се спря върху молитвата,  чрез която трябва да покажем нашето лично отношение към Исус, да се молим от сърце, защото само тогава нашата молитва може да бъде плодотворна.

Също така проповедникът представи размишления свързани с темата за изповедта като даде конкретни примери за отделните етапи на греха – осъзнаване, покаяние, решение, обещание да не се греши и възхвала на Бога.  Отец Ярослав като използва примери от Светото Писание, от живота на светците и от своя личен опит, представи греха, който царува в нашето сърце и посочи пътя, който трябва да извървим, за да се освободим от него.

Тридницата протече по своята традиционна схема – с литургии в 6 и 10 часа сутринта, тържествено Обожаване на Светото Причастие през целия ден, като в 14.00 часа имаше организиран Свет час, с участието на деца, младежи и верни от енорията.  Дните приключиха с проповед и тържествен благослов, като в последния ден на Тридницата, неделята, беше тържествено изпят химна Тебе, Боже Хвалим.

Тези духовни дни бяха белязани с чувство на съпричастност и молитва за световен мир и за преследваните християнски общности.   В знак на благодарност за неговите размишления, които ни представи през тези три дни, на отец Ярослав беше подарен  орнамент с лъчи за дарохранителницата за църквата в Плевен – „Това е Дар от нашия Исус за нашия Исус”.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply