Свети дух, ела!

В навечерието на  Петдесятница, децата които се подготвят за тайнството миропомазание участваха в бдение, организирано от отец Младен в католическата църква „Свети Дух“ Пловдив на което присъстваха и свещениците отец Димитър, отец Любо,отец  Борис и отец Неделчо, както и сестри на различни ордени от енориите.

Бдението започна с представянето за сътворението на света и как хората са създадени от Бог за да бъдат добри, но понякога избираме да се доверим на някой , който не ни обича чак толкова. Децата символично представиха християнските добродетели, които понякога бъдат измествани от изкушението, мислейки, че това което вършим е добро за нас. И както ни посъветва отец Младен ,  ние трябва да знаем, че винаги има Някой, който е готов да ни помогне и да ни подаде ръка. А за да изживеем  живота, който ни дари Бог според тези дарове на Светия Дух, ние трябва да положим усилия да помогнем на ближния и той да извърви този път на спасението и така ставаме истински  свидетели  на Исус.

На неделната Литургия, на празника Петдесятница, който съвпадна и със празника на Св. Св Кирил и Методи, църквата беше изпълнена с ученици учители и студенти. Шествието премина с  децата, които бяха облечени в червено и символично представиха даровете на Светия Дух.

В проповедта си отец Димитър ни каза, че всички тези добродетели ни отвеждат към първоизточника на всичко, който е самият Бог, така както предметите, които изучаваме в училище ни водят към знанието. В училището на живота, всеки един от нас има една различна роля, но тази роля се изпълнява под действието на същия този дух, така и ние ставаме едно цяло в мистичното тяло на Исуса Христа. Кога повече от сега, се нуждаем да искаме даровете на Светия Дух, да взаимодействат с нашият съвременен свят. Кога повече от сега, когато мирът на света е заплашен трябва да призоваваме Дева Мария, като помощница на християните, за да можем да се опомним чрез действието на Светия Дух за тази наша вяра в Христа Възкръсналия, която ни прави силни и непобедими. След края на Литургията беше сформирано шествие,което продължи до паметника на братята Кирил и Методи, където бяха поднесени венци в знак на благодарност към делото на братята Св. Св. Кирил и Методи.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply