Ден на молитва за опазване на сътвореното

Групата на скаутите от Енория „Пресвето Сърце Исусово” водени от Сестра Елка и семинариста Ивелин Генов, заедно със скаутските отряди от София и Куклен, водени от дякон Мартин, отбелязаха по специален начин  деня на молитва за опазване на сътвореното – 1 септември, въведен наскоро от папа Франциск за католиците по цял свят.
След един доста изморителен, но весел преход в планината, тръгвайки от скаутския лагер в Куклен, отрядите пристигнаха в манастира Св. Козма и Дамян  в полите на Родопите. Там ги очакваха Отец Димитър, г-жа Лиляна Шопова, завеждаща отдел Екология към Община Раковски, г-н Божидар Стрехин, заместник-кмет и Стойо Фитнев, служител към Общината. Сред красивата и слънчева природа, беше отслужена Св. Литургия. В проповедта си Отец Димитър подчерта, че преди всичко като хора- сътворени от Бога, т.е. като част от творението и поставени за негови стопани от самия Творец, както и като християни и скаути, ние носим отговорност и трябва да сме в първите редове в борбата за опазването на нашия общ дом земята.

„В литургическите книги, съставени преди няколко десетилетия има много формули за молитва за опазване на човека от бедствия и природни катаклизми, но явно, е дошло време, в което Литургията на Църквата, трябва да съчини формули, с които да се моли за това, че природата да бъде опазена от човека, и така всъщност, човечеството да не се само разруши”, каза отчето. Бяха насърчени всички скаути да поемат лична отговорност за екологията  на сърцата си, а оттам и на ежедневните места- дом, населено място, училище, работа… Литургията беше обогатена от музикалния съпровод от страна на господата Фитнев и Стрехин. След всусният обяд започна церемонията за връчване на връзките на скаути от София, Куклен и Раковски.  Дякон Мартин обясни с какви задължения трябва да се носят тези връзки, след което бяха благословени и продължи забавната част. Започнахме с игра за запознаване и игри с топка, състезания и много смях! Денят приключи с посещение и молитва в манастира Св. Козма и Дамян“. Казахме си скаутско довиждане и до нови срещи!

Публикувано в Забавление. Постоянна връзка.

Leave a Reply