Лятна школа по мозайка в Енорията!

Мозайката е едно древно изкуство, което дарява хората с пъстроцветна картина, изградена от малки парченца камък и керамика. Тя е един креативен и дълготраен процес.
На нас, младежите, ни беше предоставена възможността да създадем едно мозаечно платно, изобразяващо светите братя Кирил и Методий, което в последствие бе дарено на читалището. Наш ръководител беше отец Димитър, който набави нужните материали и ни подкрепяше през дадения процес. Наш учител и главен участник в изработването на мозайката беше Ирена Чанова, която е изучавала стенопис и ни напътстваше и показваше красота на процеса.
Като един отбор от осем души, успяхме да се справим за малко повече от две седмици, но това изминало време в работа и креативност беше незаменимо. Рано сутрин, още сънени, първото нещо, което правехме е да проверим нашето произведение. Така откривахме дали има грешки и нужда от корекция. След това всички се насочвахме към дадените ни задачи – някои чупеха камъни и плочки, други лепяха и фугираха, трети почистваха и нареждаха. Работата не беше нито трудна, нито лесна, но всеки момент беше изпълнен със забавление, въодушевление и много смях.
Казано е, че когато Бог е дал от своя дъх, за да бъдем живи и чувстващи същества, Той е дал и от Своята божественост – това, което е талантът в нас. Всеки един от нас беше едно различно парченце, обвито от тази божественост и креативност, но когато парченцата се съединиха, образуваха една картина, пълна с цветове и живот.
Това е един проект, в който сме благодарни, че участвахме и че ни беше предоставена възможността да се развиваме в това изкуство. Надяваме се, че занапред ще бъдем все така единни в креативността си и ще имаме възможност за още много подобни проекти в школата по мозайка. Изабела Джундрина

Публикувано в Други. Постоянна връзка.

Leave a Reply