Трети март

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
Днес 3.03.2018г.-България чевствува-140г. от Освобождението ни от турско робство.
На този ден хиляди българи се отправят към връх Шипка, където през 1878г. са се водили най- тежките боеве. Историята разказва, че три дни върха е бил отбраняван от опълченците.Турските орди са били многобройни и са атакували върха от всички страни,а там остават шепа опълченци, които накрая като няма с какво да се отбраняват, започват да хвърлят камъни и трупове.Но в най- тежкия момент идва и подкреплението-Руските отряди щурмуват върха. Самарското знаме е било светинята, която е водила опълченците.Никола Павлов е бил последния опълченец, който спасява нашето знаме.
На 3-ти март 1878 г. е подписан  мирен договор в гр. Сан Стефано между Русия и Османската Империя.С това се слага край на 500год-то ни робство и се полагат основите на Българската държава.
Днес на върха наред с хилядите българи са и двама патриарси:Руският- Кирил и Българският- Неофит, Президентът Румен Радев и политици от всички партии, които на този ден свеждат глави пред подвига на загиналите за свободата на България .
На този ден Литургиите , които се отслужват са в памет на хилядите,които са дали живота си за Освобождението на България и преклонение пред техния подвиг.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.