Велики Четвъртък-коментар на о.Ивелин

Велики Четвъртък, сутринта

Преди да се потопим в Пасхалното Тридневие на Спасителната Тайна на Страданието, Смъртта  и Възкресението на Нашия Господ Исус Христос, което  започва с вечерната Божествена Литургия по измиване на нозете на Апостолите от Исус, като знак на служение и реализиране на новата заповед за любовта, където се състои и последната вечеря на Тайната на смъртта и Възкресението, както и остановяването  на Тайнството Свещенство, всички свещеници сутринта на Велики Четвъртък имаме друго много съществено и важно събитие, което ни събира около нашия Пастир Владиката за да изживеем заедно с десетки верни от Епархията и група младежи и сестри от нашата Енория, Мисата за освещаване на Маслата и Кризмата върху, които призовахме слизането на Свети Дух, та всички помазани с тях да придобият вечен живот.

Тръгнахме с отец Димитър в 8. ч.  за Катедралата в Пловдив. Пътят беше целият в мъгла. Едвам се виждаше, но Божията десница ни водеше в Пътя към Църквата Майка, Катедралата за да целунем десница на нашия Пастир Владиката и да обещаем пред него на Бог, че въпреки нашите немощи ще се постараем от сърце да го следваме.

Наближавайки Катедралата пътят все повече се избистряше. Внезапно в непосредствена близост до Цъкрвата ни огря слънце и топлина. Бяхме достигнали целта. Отвън чакаше в своята бащинска и пастирска осанка нашият духовен баща и Пастир – Владиката. Посрещаше ни всички и загрижено ни насочи към сакристията където да се облечем в светите одежди за Отслужване на Литургията – връх и извор на нашият Свещенически живот.

В своето вдъхновено слово, Епископът ни прикани да сме будни над себе си. Напомни ни всяка вечер да правим изпит на съвестта, който да обхваща освен нашите слабости и пропуски към нас самите, и тези към верните, които са ни поверени. Благ тон. Думи на кураж и любов. Утеха и мир. Не крясъци и обидни думи, с които самозабравили се поради висотата, към която ни води тази душеспасителна „ служба” често можем да злоупотребим.

След Божествената Литургия Епископът ни събра на братска среща. Забележително беше и изненадата, която отец Димитър направи на свещениците. Превод на една книжка на О. Анселм Грюн, „Кризата на 40”  която нашият Енорийски свещеник преведе и смятаме, че ще бъде добър материал за размисъл и равносметка на нас свещениците, които в огромната си част сме около 40 годишни.

Честит Велики Четвъртък на всички свещеници!

О.Ивелин Генов

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.