Месец май-месецът на Дева Мария

Календар:Свети Йосиф-1.05.2018г.
Йосиф дърводелецът- помощник в делото на изкуплението
Ролята на св.Йосиф, наричан Заместникът на Небесния Отец, Хранител на Исус, е толкова изключителна, че пред нея бледнеят дори посланичествата на св. Йоан Кръстител и на апостолите. Името Йосиф е съставено от две думи: Jo-Бог, и глагола jasaf- придавам, прибавям. Съвкупността на името Joseph  може да се преведе като: нека Бог умножи.
Свети Йосиф, съпругът на Блажената Дева Мария, е бил – дърводелец, занаятчия, който е изработвал дървени рала и яреми за волове: според св. Юстин (100-166г).
Свети Йосиф е бил повереник на тайната на самия Бог, на Когото служел много  ревностно. Свети Йосиф ни учи на работа и мълчание. Евангелията не са описали нито една негова дума. Те го определят с едно кратко изречение: „Беше праведен“(Мm1,19) . Папа Пий IX- го провъзгласява през 1870г. за покровител на работниците, а ЙоанXXIII- за покровител на Втория ватикански събор.
Свети Йосиф е имал най- хубавата смърт, тъй като е починал в ръцете на Исус и Мария. Може би затова е смятан за покровител на спокойната смърт.

Ако искате да видите клип за св Йосиф кликнете ТУhttps://www.youtube.com/watch?v=24MA3zZXsPo&index=378К

Ако искате да видите Първомайска броеница  с Папа Франциск  и благослов кликнете Тhttps://www.youtube.com/watch?v=VY8W_nwPvZ8УК

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.