Отец Димитър: „Спасителят ще даде своя най ….

На Велики Четвъртък в храма „Пресвето Сърце Исусово” празничната литургия започна с тържествено шествие. Заедно със свещеника и министрантите в шествието се включиха и дванадесет младоженци, венчани през миналата година, които символизираха дванадесетте апостоли, участници в чудото на Тайната Вечеря. След четивата и Евангелието чухме проповедта на отец Димитър в която той ни призова:
”Братя и сестри на същата тази пасхална вечеря на Исус с неговите апостоли ще се родим всички ние и ще отслужваме всеки ден и най-вече всяка неделя същия този банкет на неговата велика Любов. Броени часове преди неговото страдание, Спасителят ще даде своя най-голям урок на учениците си –урока на Любовта. Ще измие техните крака така , както робите на своите господари. Така Исус ще ни покаже тайната и смисъла на неговата жертва.
И ние всеки ден можем да измиваме нозете на нашите близки. Изтритата сълза,думата на съчувствие, способността да слушаме Литургията, нашето желание да се притечем на помощ….Всичко това е един жест,който дори и малък е подобен на този, койтонаправи нашият Учител за нас.”
Апостолите на съвременните семейства седнаха на определеното за тях място и отец Димитър на всеки символично изми и избърса нозете,така както Исус направи това със своите апостоли.
След това беше благословен т .н „Апостолски хляб”и всеки получи необходимото количество, за да занесе и на своите близки в домовете си. Причастието беше тържествено сложено в своята приемна Дарохранителница ,която сега е изместена на друг нов олтар , който ще бъде там до Литургията на Велика събота.
Във връзка,с годината на свещеника,която честваме тази година ,младежите и децата от енорията с помощта на свещениците и сестрите -францисканки организираха всяка сряда на постното време Обожаване на Светото Причастие в болничния параклис „Дева Мария на болните”
Шопова

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.

Leave a Reply