Света Тереза на Детенцето Исус

На 1.10.-Църквата почита паметта на Света Тереза на Детенцето Исус ––-Тереза Мартен е родена на 2.01.1873г. в Нормандия в гр. Алансон. На 4г. изгубва майка си. Когато най-голямата й сестра влиза в Кармила в гр. Лизиьо, десетгодишната Тереза е обхваната от странна болест: състояние на крайна възбуда, губене на съзнание… Нейните близки и лекарите се опасяват за живота й. Изцерена внезапно от Света Богородица, през време на една молитвена деветница, Света Тереза ще каже: „Лицето на Дева Мария сияеше от неизказана благодарност, доброта и нежност. Но това, което най-дълбоко затрогна душата ми, беше нейната очарователна усмивка“.Тази усмивка се отпечатва завинаги и върху лицето на Тереза. На 15-год. възраст, тя чува ясно Божия зов и иска да влезе в Кармила, тази пустиня на пълно единение с Бога. Среща обаче непреодолими пречки поради крехката си възраст.Тереза иска да отиде по един нов, кратък път в Небето. Това е нейният „Малък път“; път на упование, на смирение, на пълно предаване в ръцете на Бога, път на малките души, които са легиони по света. За това не е нужно да растеш, а напротив- да ставаш все по-малък, да вършиш всичко от любов в своя ежедневен живот, дори и да се радваш, и да страдаш от любов, да се оставиш с пълно упование в ръцете на Исус.

След един , изведен до съвършен героизъм живот, тя умира от туберколоза едва на 24 год., изгорена и преобразена от Божията Любов. Последните й думи са :“БОЖЕ МОЙ, ОБИЧАМ ТЕ!“ както е обещала, изпраща дъжд от рози, т.е. чудеса, след смъртта си. И този дъжд от рози не е престанал и до ден днешен. Света Тереза с право е считана за най-голямата чудотворка в наше време. Тя е третата Църковноучителка, която със своя „Малък път“ води душите скромно и простодушно, но в същото време енергично и с постоянство, към върховете на християнското съвършенство.

   „Малка Света Тереза-Моли се за нас!“ Ако искате да видите клип за Малката Тереза на Детенцето Исус кликнете ТУК 

</V/www.you

Ако искате да видите клип на ангелите, които съпъстват Дева Мария…-Кликнете тук.

Възхвала на Ангела-Пазител от Малката Тереза––––-„Славни пазителю на душата ми, ти, който блестиш в красивото небе като блага и чиста светлина край престола на Предвечния, Ти слизаш за мене на Земята. Осветлявай ме с блясъка си.Красиви Ангеле, ти ставаш мой брат, мой приятел, мой утешител!“…Познавайки голямата ми слабост, водиш ме за ръка и те виждам с нежност да премахваш камъка от пътя ми. Винаги благият ти глас ме кани да виждам само небесата. Колкото повече ме виждаш смирена и малка, толкова повече челото ти е по-лъчезарно“…

 

 

  Календар: На 4.10. Църквата чества възпоменанието на Свети Франциск от Асизи-Той е роден на 26.09.1182г. в Асизи, в противовес на стремежа към охолен живот и на ламтежа за богатство, приема съвършената бедност и започва да проповядва братството, прошката и помирението.Но… през 1205г., на колене пред Разпятието в черквичката „Сан Дамяно“ до Асизи, Франциск чува Божия зов и, приемайки Христовите думи“Отивайте при загубените овци, проповядвайте и казвайте, че се приближи царството небесно“(Мат.10,6-7), поема с весело сърце и песен на уста по прашните друми на слънчева Италия. През 1124г., беднякът от Асизи получава Христовите рани, върховно благоволение на божествения му Учител. Франциск умира на 4.10.1226г. на 45г., а братята, наобиколили смъртния му одър, пеели „Песента на сътворението“ –––––- Ако искате да видите клип за Свети Франциск и Св. Клара… кликнете ТУК

НОВИНИ ОТ ОБЩИНАТА: Областният координатор на ГЕРБ, Пловдив област Георги Мараджиев, се срещна с предсатавители на областните структури на ГЕРБ и новият административен секретар Павел Гуджеров. Целта на срещата : Готовността на структурите за избор на Европейски парламент и местните избори 2019г. посока!

Това са моменти от Тържествената Литургия, която отслужи о. Ивели Генов.!.

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.