Богоявление

Календар: Богоявление :
Исус се роди в юдейския град Витлеем в дните на цар Ирод. Мъдреци от Изток дойдоха в Йерусалим и разпитваха: „Къде е новородения Цар на Юдея? Видяхме Неговата звезда на исток и дойдохме да му се поклоним“. Това е един от трите момента на Богоявление – Поклонението на Мъдреците.

.

Нова рубрика : Биографични данни за живота на папа Франциск.
Смирен до смирените :
Хорхе Марио Берголио е роден на 17.12.1936г. в Буенос Айрес в семейство от италиански произход. Баща му, Марио, е железничар, а майка му, Реджина, е домакиня. Още от младежките си години папа Франциск се отличава със своята евангелска простота. Той учи и се дипломира като химик, но избира свещенството и постъпва в семинарията на Вила Девото. От семинарията постъпва в новициата на Общността на отците Йезуити. Завършва хуманитарни науки в Чили и през 1963г., завръщайки се в Буенос Айрес, завъешва философия във висшия колеж «Сан Хосе» в Сан Мигел. В средата на 60-те години на миналия век , той е преподавател по литература и психология в колежа на «Непорочна Дева Мария» в Санта Фе. Преподава същите предмети и в Колежа на Спасителя в Буенос Айрес…
Това е биографичен клип за папа Франциск . Ако искате да го видите – кликнете ТУК

Света Евхаристия на празника Богоявление
6 януари 2014г., базилика „Свети Петър“
Из проповедта на папа Франциск
” Това пътуване на мъдреците от Исток символизира съдбата на всеки човек: животът ни е пътуване, осветено от светлините, които осветяват пътя, за да бъдат намерени пълнотата и любовта, която ние, християните, познаваме в Исус, Светлината на света…Тези мъдреци ни учат как да не попадаме в клопката на мрака (на връщане те минават по друг път) и как можем да се защитаваме срещу тъмнината, която се опитва да обхване живота ни… Но често тъмното е преоблечено като светлина! Защото демонът, така казва св.Павел, се облича понякога като ангел на светлината… ”Но вярата е благодат, тя е дар.Трябва да я пазим с тази свята „хитрост“, с молитвата и с любовта.
… Мъдреците ни учат да не се примиряваме с един посредствен живот, с малкото, а винаги да се очароваме от доброто, истинското и красивото… от Бог, Който е всичко това по все по-голям начин!

Ако искате да видите момент от Литургията на Нова Година, в нашата енория Кликнете ТУК

В навечерието на Нова Година, над София, бял ангел разпери криле. Трябва да е прекрасен знак. Това е публикувано в интернет. А може би , тази бяла птица е олицетворение на « бялата фигура на папа Франциск », който ще посети България – София и Раковски на 5-7 май. Цялото небе, ще бъде отворено за България. Неминуемо, папа Франциск ще донесе много духовни благодати със себе си !!!

.

 

 

Момент от вечерната литургия на Богоявление. Отец Ивелин отслужи литургията. В своята проповед, той подчертта за величието на Бог, който пожела да дойде при нас, като малко, невинно Детенце.

Ако искате да видите момент от Ватикана – Коледната елха и колибката на Светото семейство ….Кликнете ТУК

Ако искате да видите малък момент от камбанен звън, който известява началото на – Благославянето на семействата… Кликнете ТУК

Тази вечер камбаните биха след вечерната литургия, за да оповестят , началото на « Благославянето на семействата «. Два екипа тръгнаха: Отец Младен и Отец Ивелин с група големи момчета… „


Нашите сестри – францисканки са на духовни упражнения в Кипър – Лимасол

Поезия – Коричка вяра

Румяна Попова – Бакърджиева
МАЛКА СЪМ

Малка съм в своята тиха тъга…
Много въпроси напират.
Имам следи от отровни дула,
и от заразни рапири…
Спъвах се хиляди пъти в ръце,
с длани от злоба пропити,
криещи празно до дъно сърце,
стрелящи без да попитат…
Раните често и люто болят,
бавно зараства душата…
Как да се вдигна след толкова кал
и да простя без остатък?
Малка съм в своята тиха тъга…
Боже, води ме нататък!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ КАТОЛИЧЕСКИЯ СВЯТ:
Това е клип за новото осветление на „Пиета“ – Микеланджело… Кликнете ТУК

ОБЩИНА РАКОВСКИ: Който има желание да види, какво се случва в Общината може да кликне…. ТУК

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.