Света Катерина от Сиена

Календар – 29.04. – Света Катерина от Сиена
Света Катерина се е родила в семейство с 25 деца. «…При работата в онази къща царуваше мир и добродетели. Никога неподчинение, кавги и разпуснатост. Авторитетът на бащата беше уважаван, но още повече обичан беше Яков: всички знаеха, също и работниците, че беше необходимо с абсолютна строгост да не си позволяват думи и изрази, които биха разрушили любовта или дори я биха леко замъглили, в чистите сърца на децата, чиито сърца бяха хубави бисери пред Всевишния… «
В такава атмосфера расте и Катерина…

На 6 години Катерина има първото видение.»…Но ето, че изведнъж храмът изчезна и на негово място се появи пред очите на момичето чуден и светъл трон, където беше седнал Исус, облечен в понтификални одежди, с тиара на главата, с жезъл в ръка. Около него бяха първенците апостоли Петър и Павел и евангелист Иван»

Една нощ тя сънува един провиденчески сън : Явиха и се много светци основатели на монашески общества. Но тя веднага потърси един Св. Доминик и го видя идвайки към нея да държи в ръка бялата и черна дреха на ордена на сестрите на Покаянието.
От този момент, тя вижда своето призвание : Да служи на Бога, обвързана с оброка за девственост.
”…И заявявам на всички, че каквито и камъни да хвърляте в сърцето ми, напразно ще се мъчите …“

Най – смирено по примера на Спасителя каза:
“- Отче, в Твоите ръце предавам душата си.“
“…Нейното преминаване във вечността се случи в неделя 29 април в 12ч. През деня, но ние я погребахме във вторник привечер. Тялото й беше в такова положение, че ръцете й бяха подвижни, а вратът и кoленете и се свиваха, като че ли беше още жива.“
Папите също са и оказали специални почести. Пий II от Сиена я канонизира. Пий IX, я направи и я призоваваше като покровителка на папството и на Италия. Пий XII, със сърце на италиански Понтификс, приемайки гласовете на своите сънародници заедно със Свети Франциск от Асизи я обяви за първа покровителка на Италия.
На 15.10.1967г. Папа Павел VI отправя следните думи: Личната връзка на личността с Христа, който ни изпълва със всякакви благодати. Сам Той я провъзгласява за Доктор на Църквата.
”…Беше нещо повече: модел на съвършенството, голяма душа и велика писателка.“

Ако искате да видите клип за момент от живота на Света Катерина от Сиена кликнете ТУК

ЛЮБОПИТНО : На този Трон, е седял Папа Йоан Павел II – при посещението си в България – Пловдив – Катедрален храм „Свети Лудвик „ 2002г. Сега е обновен и е готов за посещението на Папа Франциск.

Това е част от градината на манастира на сестрите- францисканки. Разновидност на Логото на Визитата на Папа Франциск в България.
Ако искате да видите Рисунки, нарисувани от децата за посрещането на Папа Франциск…. кликнете ТУК

Публикувано в Църквата. Постоянна връзка.