История

Младежкият хор на енория “Пресвето Сърце Исусово” е създаден през есента на 1999 г. от помощник-енорийския свещеник – от. Румен Станев.

Отначало групата се състои от няколко певци и едни китарист – Стойо Фитнев, които работят с желание и с пълната подкрепа на свещениците в енорията и сестрите Францисканки, които превеждат песни от италиянски език.

Всеки път когато младежите похлопат на вратата на енорийския дом или на манастира са приемани, изслушвани и подкрепяни – защото те са бъдещето на света. “Младежите – както казва Светия Отец Папата – са светлината на света и солта на земята”.

В годината на създаването му хорът се сдобива с испанска китара – подарък от сестрите Францисканки и синтезатор Yamaha – от енорийския свещеник отец Петър Изамски.

Всяко начало е трудно, но младите хора не се отказват и заедно, с общи усилия продължават напред. А това, което ги обединява е любовта им към Бог.

През 2000 г. Стойо Фитнев организира курсове по китара. Започват да се обучават 7-8 човека, но накрая остава само едни – Янко Павлов, който се включва в хора като китарист, а по-късно свири и на синтезатор.

През тези няколко години броят и имената на лицата, участващи в младежкия хор се променят. Едни идват с ентусиазъм, други си отиват поради многобройните си задължения.

За да бъдеш част от групата, която пее се изисква не само желание, но трябва и много труд. Отстрани изглежда лесно, но не е така. За да звучат добре песните, са нужни доста репетиции преди това.

През 2001-2002 г. музикантите в групата увеличават броя си – има трима китаристи – Стойо Фитнев, Янко Павлов и Веселин Мирчев; две девойки, които свирят на синтезатор – Мария Бенина и Десислава Загорчева и един кларинетист – Божидар Стрехин.

На следващата година са направени книжки с песни за Литургията. Тези книжки се използват не само от хора, но и от всички вярващи, които искат да вземат участие в Евхаристията, защото: “ който пее – два пъти се моли”.

По време на неделната Литургия в 10.00 часа, когато всики пеят, хорът се явява като един компас, който ориентира хората коя песен следва, как трябва да се изпее…

По-голямата част от младежите, които пеят през април 2004 присъстват на обетите на сестра Елка Станева в Джемона – Италия, където заедно с хора на Житница пеят няколко песни на причастието.

С много желание, труд и любов младежите подготвят песните за Литургиите, за посвещаването на сестри и свещеници, за фестивали…

През 2002 г. на конкурс в с. Житница Младежкият хор получава титлата “Щедро сърце”. Всяка година участва на фестивала в с. Белозем с разнообразна и интересна програма.

Сега хорът се състои от около 20 певци и четирима музиканти, свирещи на китара, бузуки, синтезатор и кларинет.

От лятото на 2003 г. ръководители са Янко Павлов и Татяна Деливанска.