Адвентно време

Първа Адвентна Неделя

През това Авентно време да подготвим душите и сърцата си за срещата с Младенеца Исус.
Да Го поканим в нашите сърца и в нашите семейства, като най-скъп Гост, и да Го помолим да ни донесе Мир, Радост, Надежда и Любов !
“Ела Месия Божи !”

Един добър завършек на Първата Адвентна Неделя…
В очакване на Малкото Детенце Исус …Да приготвим сърцата си, да бъдат чисти, та както при всяко новородено дете се пази пълна чистота, така и сърцата си да почистим от лоши мисли и неизповядани грехове.
Очакваме Те, Малък Исусе, да дойдеш в нашите сърца !
От днес започва Деветницата за ,,Непорочното Зачатие на Дева Мария”.
След вечерната Литургия, отслужена от о. Младен, отдадохме почит и уважение на нашата Небесна Майка, като й измолихме броеничка и песен….”Дева Мария от Лурд”,мястото където за пръв път се явява на Бернадета Субиру, като й казва : ” Аз съм Непорочното Зачатие “.
Дево Марийо, зачената без грях, моли се за нас !

Момент от Песничката в чест на Дева Мария от Лурд … кликнете ТУК

25.11. – Света Катерина Александрийска – Великомъченица
Родена през 289г. в гр. Александрия, Египет. Родителите й били от царски произход. През 307г. Римския император Максимин, посетил Александрия, като издал заповед, всички да излязат и да почетат езическите богове, като принесат жертва. Целият град се изпълнил с миризми на заклани животни. При тази гледка Катерина не издържала и отишла лично при императорът. След дълъг спор , той видял, че не може да я склони да почете неговите богове, и заповядва да се съберат всички негови най-учени съмишленици , за да убедят Катерина да се откаже от своя Бог.
За кратко време се явили около 50 най- учени философи.
Най- мъдрият от тях, след като видял, че губи спора, накрая заявил, че вярва в Бога – Христа. Последвали го и останалите философи. Императорът разгневен заповядал на палачите да издигнат огромна клада и да хвърлят 50-те философи.
След жестоко бичуване, Катерина е хвърлена в затвор за 12 дена без храна. През цялото това време ангел й носи храна.
Империатрица Фаустина посещава тайно Катерина заедно с полковник Порфирий. След разговорите, които са водили със светицата, те се обяват за християни заедно с 200-те войници.
След 12-я ден, Императорът отново безуспешно води разговор с Катерина. Тя е осъдена, да бъде опряна на едно колело със забити остри ножове и гвоздеи. При пускането на колелото, то се пръснало на безброй парчета, като смъртно ранило много езичници, а Катерина пощадило.
Императорът наказва със смърт Фаустина, Порфирий и 200-те войници, а Катерина, да бъде обезглавена.
След отсичането на главата й, кръвта се превръща в мляко, в знак на невинност и чистота. Това се случва на 25.11.307г. когато Катерина едва е навършила 17г.
От гр. Александрия , ангели пренесли тялото й на планината Синай и там го погребали.
“Моли се за нас Св. Катерино !”