ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК-“Тайната вечеря”

На Велики Четвъртък, Литургията започна с тържествено шествие. Заедно със  свещениците и министрантите в шествието се  включиха и дванадесет мъже, които символизираха дванадесетте апостоли, участници в чудото на Тайната Вечеря. След четивата и Евангелието чухме проповедта на отец Димитър, в която ни припомни историческият момент, в който Исус вечеря за последен път заедно със своите апостоли, изми на всеки един от тях нозете като един роб на служение и установи във вида на хляба и виното неговия спомен, неговото реално присъствие в Тяло и Кръв. И от тогава вече повече от 2000 години, всеки ден,  когато църквата отслужва Евхаристията пресъздава онази нощ, когато Исус остана при нас във вид на хляб и вино. Този завет, който ни бе оставен и то в нощта на предателството е един завет на служение, в който ние всички сме участници. Щом ние приемаме Исус трябва да бъдем като него да „умиваме“ нозете на човека, който е срещу нас в неговото духовно и физическо страдание. Така ние като християни трябва да живеем с тази мисъл, че сме като Този, който дойде за нас и навсякъде да носим облекчение, „храна“, живот, така както Исус го направи за нас.

„Апостолите“ седнаха на определеното за тях място и отец Димитър на всеки символично изми и забърса нозете, както Исус извърши това със своите апостоли.

След това беше благословен  „Апостолския хляб”и всеки получи необходимото количество за да занесе и на своите близки в домовете си. Причастието беше тържествено поставено в своята приемна Дарохранителница, която сега  е изместена на друг нов олтар, а обожаването му продължи с песни и набожности до полунощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.