Новата – 2021 г.

Нова Година 2021 г.

1.01. 2021 г. – НОВА ГОДИНА
ДЕВА МАРИЯ МАЙКА НА ЦЪРКВАТА
СВЕТОВЕН ДЕН НА МИРА И СПРАВЕДЛИВОСТТА
ПАПАТА : НЕКА 2021 БЪДЕ ГОДИНА НА БРАТСКА СОЛИДАРНОСТ И НА МИР
На Дева Мария Богородица е посветен първия ден от годината и на Нея се поверяват молитвите и надеждите за мир по света в тази току що започнала 2021 г…

“Успокояващият и утешаващ поглед на Пресветата Дева е насърчение, за да направим така, че това време, дадено ни от Господ, да бъде използвано за нашето човешко и духовно израстване, за да премахнем омразата и разделението, време да се почувстваме повече братя, време за изграждане, а не за разруха, грижейки се един за друг и за сътворението. Време за израстване, време на мир”.
КУЛТУРАТА НА ГРИЖАТА, КАТО ПЪТ КЪМ МИРА

Днес се чества и Световния ден на Мира и по този повод Франциск припомни, че темата е грижата за ближния и за сътворението, като път към мира. Светият отец отбеляза, че страданията претърпени от човечеството през току-що приключилата година, особено пандемията, са доказателство за това колко е необходимо да проявяваме интерес един към друг. И продължи:
Това отношение е пътя, водещ към мира, тъй като благоприятства изграждането на едно общество, основано на братските отношения. Всеки от нас, мъжете и жените от това време, е призован да изгражда всеки ден и във всяка житейска среда мира, подавайки ръка на брата, който се нуждае от утешителна дума, жест на нежност, солидарна помощ. Това е за нас задачата, дадена ни от Бог”.

ПОЖЕЛАНИЯТА ОТ ПАПА ФРАНЦИСК
На прага на това начало отправям сърдечните си пожелания към всички вас за щастлива и спокойна 2021 г. Нека бъде година на братска солидарност и мир за всички; година, изпълнена с уверени очаквания и надежди, която поверяваме на небесната закрила Мария, Божията майка и нашата майка“.

Това са моменти от Литургията на Нова Година ….Кликнете – ТУК