РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
На Среднощната Литургия, отслужена от о.Младен Плачков, ритуалът , който пресъздаваше Витлеемската нощ, малкото Детенце Исус, беше живо бебенце …Ивелина и Станко с тяхната първа рожба. Въпреки заразния вирус , храмът беше пълен. Хорът, с красивите си гласове, както винаги допринесе за тържествения дух на Литургията.
Да помолим Детенцето Исус, да ни води към Мир и Добро !

Това са моменти от Вечерната Тържествена Литургия ….Кликнете – ТУК

Синът Божий, благословения по природа, идва да ни направи благословени чеда чрез благодатта. Да, Бог идва в света като син, за да ни направи чеда Божий. Какъв прекрасен дар! Днес Бог ни учудва и казва на всеки един от нас: Ти се едно чудо! Сестро, братко, не падай духом. Изкушен си да се чувстваш погрешен? Бог ти казва: „Не, ти си мое чедо!“

.

Син ни се даде. Често се казва, че най-голямата радост в живота е раждането на едно дете. Това е нещо необикновено, което променя всичко, задейства неочаквани енергии и преодолява умората, дискомфорта и безсънието, защото носи неописуемо щастие, пред което нищо не е вече в тежест. Така е и Рождество: раждането на Исус е новостта, която ни позволява да се прераждаме всяка година, да намираме в Него силата да се изправим пред всяко изпитание. Да, защото неговото раждане е за нас: за мен, за вас, за всеки един. „За“ е думата, която се завръща в тази свята нощ: „Дете се роди за нас“,
пророкува Исая; „ Днес за нас се роди Спасителя“, повторихме в Псалма; Исус „се дари за нас“ (Тит 2:14), провъзглася свети Павел; и ангелът в Евангелието възвестява: „Днес за вас се роди Спасителя“ (Лука 2:11)


Папата: Бог се роди дете, за да ни научи да се грижим за другите
Папа Франциск отслужи тържествената среднощна литургия за Рождество Христово. В своята проповед Франциск припомни, че Словото Божие е дете; не говори, но дарява живота. Докато ние говорим много, но често сме неграмотни от към доброта. Предлагаме ви пълният текста на папската рождественска проповед.
В тази нощ се осъществява голямото пророчество на Исайя: ? Младенец ни се роди, син ни се даде? (Ис. 9,5)