Януари – събития и празници

17.01.2021г – Св. Антон Велики : Покровител на животните
“КОГО ТЪРСИТЕ ?” – Думите на Исус отправени към учениците му, от днешната проповед на о.Младен, който ги разтълкува и от човешка гледна точка…
В молитвите на верните бяха отправени и молитви за предстоящето ръкоположение на о. Румен Станев за Помощен епископ на Софийско – Пловдивски диоцез и Титулярен епископ нс Симидика. На тържеството ще присъства и Президентът Румен Радев.
За празничната атмосфера на Литургията допринесоха вълшебните звуци на органа и прекрасните гласове на хористите !
След Литургията о.Младен благослови животните , като ги предаде под застъпничеството на св.Антон, да ги пази от болести и беди.
О. Младен, благослови и верните, като им пожела : “Прекрасна и Благословена седмица и да се помолят за о. Румен…”!

Това са моменти от Литургията на Антонов ден и Благослов за животните ….Кликнете – ТУК

Монсеньор Румен Станев става най-младият католически епископ в България
Радвайте се винаги в Господа: монсиньор Румен Станев бе ръкоположен за епископ
Свидетели сме днес, в зимния 17 януари, на едно изключително историческо събитие за живота на Католическата църква в България. За първи път беше назначен епископ от западен обред с постоянно седалище в София.

Така, по време на тържествената церемония в Конкатедралния храм “Св. Йосиф”, в София, Н.ВПр. монс. Румен Станев беше ръкоположен за помощен епископ на Софийско-Пловдивски диоцез и Титулярен епископ на Симидика. С неговото назначаване се отвори нова страница в живота на Католическата църква в България.
Новоназначеният епископ ще се грижи за католиците от западен обред в София. Заедно с Н.Впр. монс. Христо Пройков, епископ на епархия “Свети Йоан XXIII” в София, за католиците от източен обред в България, ще поддържа отношения с Българската православна църква и останалите вероизповедания в страната, както и с българските граждански власти.
Н.ВПр. монс. Румен Станев е роден на 19 август 1973 г в с. Калояново и ръкоположен за свещеник на 11 септември 1999 г. в катедралата “Св. Лудвиг” в Пловдив. През целия си свещенически живот той следва своето най-голямо желание “да служи на хората”. Първоначално е назначен за помощник-енорийски свещеник в енорията “Пресвето Сърце Исусово” в град Раковски. От 5 септември 2005 г. до избирането му за епископ е енорийски свещеник в Католическата енория “Свети Михаил Архангел”, в Раковски.
.

Неочаквана и вълнуваща беше новината, която пристигна на 5 септември 2020, чрез Апостолическата нунциатира в България – Негово Светейшество папа Франциск обяви о. Румен Станев /тогава/ за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия със седалище гр. София. Този избор посрещна младия свещеник “неподготвен”, както той се самоопределя, и го постави пред нови предизвикателства “ да се раздели с любимата си енория “Св. Архангел Михаил” в Раковски и да поеме по нов, непознат и същевременно изключително отговорен път. За това свое посвещение във вярата, което изисква и жертви, монс. Румен Станев казва: “.. и аз сега като Дева Мария казвам, че приемам Божията воля и Бог ще дава благодат и помощ да изпълняваме това, което се иска от нас.” Така за мото на своя герб монс. Румен Станев избира “Радвайте се винаги в Господа”. Всичко това се случва в условията на утежнената епидемиологична обстановка от разпространението на Ковид-19, което и наложи първоначално избраната дата за ръкоположението ( 22 ноември 2020 ) да бъде преместена на днешния 17 януари 2021 г. Но и може би не случайно, точно днес и в годината, посветена на св. Йосиф! Защото монс. Румен Станев, днес, от олтара сподели своята огромна набожност именно към св. Йосиф, в чиято и енория стана неговото ръкоположение и от където ще изпълнява новозначението си.

Конкатедралният храм “Св. Йосиф” в София отвори врати малко преди 15.00 ч. за да приеме не голяма група гости за голямото събитие “ мярка наложена от епидемиологичната ситуация в страната. Но предаваната през интернет служба даде възможност на клир и верни от цял свят да участват и се молят за новоръкоположения епископ. Сред официалните гости бяха Президента на Република България, г-н Румен Радев, г-жа Деница Желева, представител на Министър председателя, г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, представители на дипломатическия корпус, отец Иван Иванов, ръкоположен за свещеник часове преди епископското ръкоположение на монсиньор Станев и представител на Православната църква в лицето на патриарх Неофит, представители на Румънската православна църква, Протестантската църква, на мюсюлманската и еврейската общности, свещеници, богопосветени, миряни от цяла България. Светата литургия беше предстоятелствана от Н.ВПр. монс. Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез, в съслужение с Н.ВПр. монс. Христо Пройков, епископ на Софийска епархия “Йоан XXIII”, монс. Киро Стоянов, епископ на Скопски диоцез и Апостолическият нунций монс. Анселмо Гуидо Пекорари.