Дейности

ВСЕКИ ЧЕТВЪРТЪК – ДЕН НА МИЛОСЪРДИЕТО

Всеки четвъртък в манастира при сестрите – францисканки има Споделен топъл обяд за нуждаещи се хора. Сестрите се заемат със сервирането на обяда и всичко необходимо за него.
Организацията по тази дейност се поема от Отец Младен Плачков.
Светата броеница се измолва заедно с хората. А, от няколко месеца стана и традиция по инициатива на самите хора да се прочита откъс от Евангелието, а след това се прави кратко размишление което, води Отец Ивелин – нещо като Катехизис.
“Най- страшната болест в днешно време на Запад не е туберколозата или проказата, а да бъдеш нежелан, никой да не те обича и да не се грижи за теб. Можем да излекуваме физическите болести с лекарства, но единственият лек срещу самотата, отчаянието и безнадежността е любовта. Много хора по света умират за коричка хляб, но още повече са умиращите за мъничко любов. Съществува и друг вид бедност – липсата на духовност, причиняваща самота. Съществува глад за любов, както и глад за Бога.“ Из книгата „Обикновеният път“ – Майка Тереза

Ако искате да видите клип за момент от живота на Сестра Фаустина ; Явяването на Исус, като гладен младеж – Той и казва от кръста,“ че е искал да вкуси от нейната храна, която тя с толкова любов предлага на хората.“ кликнете ТУК

ВСЯКА СРЯДА – БИБЛЕЙСКА СРЕЩА – С ОТЕЦ МЛАДЕН ПЛАЧКОВ
Това са срещи за семействата които желаят да задълбочат своето познание и любов към светото писание. Заедно с отец Младен присъстващите размишляват и четат първите Глави от Библията, които той коментира от богословска, антропологична, научна, историческа и културна гледна точка.
Кратки но изпълнени със съдържание публикации.

Енория Св. Антон, с. Борец
Тази Енория е под духовното ръководство на нашите свещеници отец Младен Плачков и отец Ивелин Генов, така и на грижите на монахините.
ИСТОРИЯ – През 1887 г. отец Самуил от Прато – свещеник в Калачлии –започва изграждането на първата църква в село Борец. На 9 юни епископ Роберто Менини полага основния камък на малка църква. На 23 октомври същата година църквата е завършена и осветена.
На 14 август 1888 г. отец Амброзий Рончев (роден в село Калъчлии) е официално назначен за първия енорийски свещеник в селото. Той служи повече от 22 години в енорията. След него свещеници в енорията са отците Иван Говедаров, Доминик Балджиев и Тобия Станев. По време на 11-годишното служение на отец Балджиев е изградена камбанария до църквата.
През 1928 г. енорията е наброява 190 души.
Отец Самуил Нутини изгражда през 1887 г. първия католически храм в селото.[ Църквата е изградена от кирпичи и е без здрави основи. По време на Чирпанското земетресение през 1928 г. храма е засегнат сериозно и се предприемат мерки за строеж на нов храм.
Строителство на нова католическа църква в село Борец започва през 1930 г. Главна заслуга за това има апостолическият делегат в България Анджело Ронкали. Сградата е завършена и осветена през 1931 г. Тя е трикорабна кръстообразна базилика само с една осмоъгълна камбанария над главния вход, проективана от архитект Камен Петков. Енорийската Църква се обслужва от свещениците от Енорията в Генерал Николаево. Понастоящем поради заселване на жителите на селото в градовете Енорията наброява едва една дузина души. Света Божествена Литургия в Енорията се отслужва всяка Неделя и Празник.